dissabte, 14 de setembre del 2013

Els Muntadas de l'aviació franquista

En algun article anterior, i fins i tot al meu llibre Del Somni al Silenci, ja us havia parlat de la vinculació dels Muntadas amb el bàndol franquista. Una vinculació molt directa, si tenim en compte que diversos membres de la família, com Carlos Muntadas i Jorge Luís Muntadas van ser pilots a l'aviació feixista.

Carlos Muntadas, que va arribar a ser capità, va morir a Sarinyena, casualment el lloc on van acabar molts dels milicians de l'Ateneu Enciclopèdic Sempre Avant. Us adjunto la informació que sobre el fet he trobat al llibre La guerra aèria a Catalunya.

El 14 de setembre de 1937 en el sector de Sarinyena el pilot de Mosques Ivan Eremenko, àlies "Ramon", tombà un Junkers Ju-52 tripulat per tripulació espanyola, formada entre d'altres pel capità Carlos Muntadas Salvadó Prim Muntadas y Golferichs, aristòcrata català, segon duc de los Castillejos, un dels primers aviadors catalans insurgents morts en acció de guerra. També volaven en el trimotor Abelardo Carazo, l'enginyer sergent Federico Romero, el caporal operador de ràdio Àngel Aparicio i el metrallador José Ramón Blasco.

Es dona el cas que tant el pilot del I-16 (el mosca) com el copilot del Ju-52 el tinent Vsevolod Marchenko eren d'origen rus. Blasco va aconseguir saltar en paracaigudes, arribant a les línies feixistes. Marchenko també va saltar en paracaigudes però, capturat pels republicans, va ser executat.

Aquí teniu l'article en record que La Vanguardia, ja franquista, va dedicar-li en motiu del segon aniversari de la seva mort.


La casualitat va fer que temps més endavant un cosí de Carles Muntadas, també morís en un accident d'aviació que en aquest cas es va produir a Màlaga: Jorge Luís Muntadas Claramunt (conegut com Muntaditas segons la Vanguardia), amb 21 anys era el pilot espanyol més jove de l'aviació franquista. Us adjunto també l'article que en parla.


A destacar el següent fragment que parla de la família Muntadas.

(...)De estirpe ilustre en Barcelona, Jorge Luís Muntadas fué un paladín más de la Cruzada, a la cual ha rendido esta noble familia su tributo de sangre con la muerte del también glorioso aviador, ya aludido, el duque de los Castillejos, primo hermano del que ahora lloramos (...)

No és d'estranyar que durant molt anys l'aeroport del Prat fos l'aeroport Muntadas. Sants encara conserva un carrer dedicat a aquesta família, propietaris de la España Industrial i al Prat es pot trobar un carrer dedicat a Carlos Muntadas.

Ivan Eremenko, aviador sovietic del I-16 que va derribar l'avió de Carlos Muntadas