dimarts, 25 de juny del 2013

Baixen per primer cop a l’antic refugi antiaeri del carrer de Juan de Sada

Avui comparteixo amb vosaltres un vídeo que els veïns del carrer Joan de Sada feia molt de temps que esperaven. És un vídeo de l'Infobarris de Sants-Montjuïc amb la primera baixada dels veïns i veïnes al refugi. Us adjunto la informació del BTV Noticies.

Sota el carrer de Juan de Sada, al barri de Badal, hi ha el que durant la Guerra Civil va ser el refugi antiaeri més important de Sants. Després es va convertir en claveguera. Des del 2009, els veïns reclamen que es conservi, però l'Ajuntament no tenia constància de la seva existència. Ara s'ha comprovat que sí i, per primer cop, aquests veïns han pogut baixar a veure'l.

Segons els arqueòlegs, es tracta del refugi número tres, del total de 1.400 que es van construir a Barcelona per protegir els ciutadans de les bombes. Tenia una forma recta bastant característica i ramificacions als costats coincidint amb els carrers. Asseguren que ja es va construir amb la idea que, amb el temps, acabés aprofitant-se com a claveguera. Quan estava en ús tenia cinc portes arran de terra per facilitar-hi l’entrada dels veïns. No se sap exactament quantes persones hi cabien, perquè el refugi s’omplia més o menys en funció de les necessitats.

Un cop acabada la guerra, es va convertir en un col·lector i durant anys ningú no hi havia pogut baixar. Els veïns sempre n’han reivindicat l’existència i han demanat a l’Ajuntament, en repetides ocasions, que el conservi. De moment, el districte s’ha decidit a baixar-hi i a fer un informe tècnic en el qual s’estudiarà la viabilitat de conservar-lo i la possibilitat que es pugui visitar.

Baixen per primer cop a l’antic refugi antiaeri del carrer de Juan de Sada - BTVNOTÍCIES.cat