dijous, 15 de març del 2012

Guia per treballs de recerca sobre història de Sants

Cada any molts estudiants d'escoles del barri contacten amb mi per demanar-me informació sobre temes relacionats amb la història de Sants. Quins llibres es poden consultar? Quines pàgines hem de tenir com a referència? On es poden trobar documents i fotografies antigues del barri? Quins edificis formen el nostre patrimoni històric? I així un munt que qüestions. La majoria són estudiants fent treballs de recerca.

Per aquest motiu, per facilitar les cerques, i de pas també estalviar-me moltes explicacions he decidit crear una pàgina que pugui ajudar a aquests estudiants o a tots aquells que estiguin interessats en ampliar la informació sobre la història del barri.

Guia per fer un treball de recerca sobre la història de Sants

On trobar informació, documents i dades?


Si heu de fer un treball de recerca sobre la història de Sants apropar-vos a l'arxiu serà una cosa que tard o d'hora haureu de fer. Conserven gran quantitat de documents, fotografies... Molts donats per la UEC de Sants i d'altres donacions posteriors.

La seu actual es troba sota l'edifici de l'Alcaldia d'Hostafrancs, al carrer de la Creu Coberta, tot i que encara conserven documents a la Casa del Rellotge a la plaça Bonet i Muixí.

Teléfon: 933324771 

Correu: amds@bcn.cat 

Arxiu Municipal Contemporani

L'Arxiu Municipal de Barcelona atresora la documentació produïda pels òrgans de govern de la ciutat, des de la creació del règim municipal de Barcelona a mitjan del segle XIII fins a l'actualitat. A més, també és el dipositari de fons i col·leccions de procedència privada, que complementen i redescobreixen aspectes concrets i quotidians de la ciutat. Podeu fer consultes en línia. 

Centre d'Estudis de Montjuïc

Podeu trobar aquest centre d'estudis molt actiu a la Marina de Port, al carrer Sant Eloi 9.

Correu: ce.montjuic@gmail.com

Centre de Recerca Històrica de Poble Sec

En aquest cas es tracta del centre que estudia la història d'aquest barri veí.
Trobareu la seu al carrer Elkano 24-26

Correu: info@cerhisec.org

La Ciutat Invisible

La Ciutat Invisible és una cooperativa autogestionària on trobareu gran quantitat de llibres de temàtiques polítiques i socials. Es troben al carrer Riego 37.


Teléfon:  932989947

Biblioteca del Vapor Vell

El Vapor Vell és un altre dels punts als quals us haureu d'apropar. A banda dels llibres que podreu trobar a qualsevol altra biblioteca us recomano especialment que mireu la Col·lecció Local, on trobareu llibres sobre temàtiques locals o d'autors del barri que sovint no es poden trobar fàcilment a d'altres llocs. La trobareu al passatge Vapor Vell 1.

Correu: b.barcelona.vv@diba.cat



Cronologies sobre la història de Sants


Mitjans de comunicació de Sants


Entitats de Sants



Altres pàgines interessants


Espero que us sigui útil!