divendres, 23 de març del 2012

El Grup d’Opinió Àmfora repassa la història dels mitjans de comunicació dels nostres barris


Avui torno a publicar un article aparegut a el3.cat ja que he cregut que molta gent pot descobrir algun dels mitjans de comunicació dels que han existit al barri.



El Grup d’Opinió Àmfora va organitzar el passat divendres una xerrada sobre la comunicació local als nostres barris. El ponent de l’acte, que es va celebrar a la Biblioteca del Vapor Vell, va ser Oleguer Forcades, membre de Sants 3 Ràdio i del portal de notícies del districte de Sants-Montjuïc EL3.CAT. Forcades va repassar la història dels mitjans santsencs assegurant que “estem en un dels pitjors moments pel que fa a la comunicació local al barri, sobretot a l'àmbit de la premsa escrita, on haviem arribat a tenir fins a quatre diaris alhora”. Va explicar que tant en ràdio, en premsa i televisió hi va haver un gran creixement a partir dels anys 80 i fins a finals dels 90. En canvi, a partir del 2000 s’han anat perdent. 

Així, el ponent va recórrer aquesta particular història santsenca des des del primer mitjà local que vam tenir, l’Eco de Sants el 1877 fins a l’actualitat, passant per la revista Trenc d'Alba, el Línia Sants, la Burxa, el Quinze, l'Ona de Sants, Sants 3 Ràdio i el portal www.el3.cat. També va parlar de la primera ràdio que va tenir el barri, l'emissora Ràdio Llibertina de Sants. La televisió de Sants-Montjuïc, la primera local de Barcelona o el diari l’Informatiu de Sants, Hostafrancs i la Bordeta. Tot i això, els anys de la guerra van truncar la dinàmica de mitjans de comunicació al barri fins a finals dels ’50, que va sortir la Revista Sants, que va durar prop de 25 anys. 

Forcades també va repassar la història dels dos mitjans dels que actualment forma part. Per una banda Sants 3 Ràdio, que enguany celebra el seu anivesari, ja que es va fundar el 1997: “Aquí teniu dos dels fundadors i com us podeu imaginar, per l’edat que tenim ara i si l’emissora fa 15 anys vol dir que la vam crear quan en teniem 14”, va comentar. Van començar gravant els programes a casa seva i després van aconseguir un espai a Sant Medir, que es van inaugurar l’any 1999 tot explicant que Sants 3 Ràdio va sorgir de la necessitat de dotar els barris de Sants-Montjuïc d'una ràdio de proximitat amb una clara vocació de servei públic, de servei a les entitats, veïns i institucions del barri. El 2004, en canvi, va néixer el primer portal de notícies de Sants-Montjuïc, EL3.CAT, “que és una web d’internet en que cada dia totes aquelles notícies que fem sobre els nostres barris les pengem a la xarxa, amb les seves fotos, juntament amb agenda del barri, opinió...”, un portal que actualment s'ha convertit una referència informativa per al veïnat segons va explicar. 

Posteriorment a la xerrada els assistents van poder entrar a debatre amb els ponents sobre com afectava la crisi al mitjans o sobre els espais que trobaven a faltar a la graella de programació entre d'altres coses.